ALMANYA’DA ÇALIŞMA VE İKAMET İZNİNE İLİŞKİN VİZE BAŞVURU TÜRLERİ

Günümüzde Avrupa’ya, özellikle Almanya’ya, çalışma amaçlı gitmek isteyen birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Almanya’da 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde bir işte çalışmayı amaçlıyorsanız, Schengen vizesine başvurmanız gerekir. 90 günlük süreyi aşacak bir şekilde çalışmayı planlıyorsanız ise, ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. 

Almanya’da çalışmak için gerekli evrakların tespiti için, ilk olarak hangi alanda çalışmayı planladığınızı netleştirmek gerekmektedir. Bu noktada vizeniz için ön onaylı ve ön onaysız şekilde başvuru yapıp yapmayacağınız öncelikli olarak tespit edilmelidir. Çalışma alanı veya icra edilecek mesleğe ilişkin hazırlanılması gereken belgeler kısmen değişiklik göstermektedir.  

Temel olarak gerekli evraklar başvuru formu, vize ücreti, geçerli pasaport ve vesikalık fotoğraftır. Ayrıca işçi olarak çalışmaya gitmek isteyen kişilerden iş sözleşmesi, işveren tarafından evraklar, mesleki yeterliliğe ilişkin belgeler, diplomalar, sertifikalar gibi evraklar istenmektedir. 

Serbest Meslek Erbaplarına İlişkin:

İş kolu durumuna göre ek evrakların da sunulması gerekir. Örneğin Almanya’da serbest meslek icra etmek isteyenlerin ticaret sicil kayıtları, Almanca dilinde hazırlanan, kuracağı işe dair detaylandırılmış iş planı ve firmaya dair belgeler, iş planı mevcut değil ise finansmana dair evraklar veya proje bazlı çalışılacak ise, işbu hususa ilişkin detaylı belgeler sunmaları gerekmektedir.

Şirket Müdürü veya Temsilcilerine İlişkin: 

Bunların dışında bir genel müdür olarak Almanya’da çalışmak isteyen şahsın genel müdür olarak tayin edildiğini gösteren ortaklar kurulu kararı, hissedarlar listesi, ticaret sicil kayıt sureti gibi evrakların başvuru evraklarına eklenmesi şarttır.

Federal İş Ajası’ndan Ön Onay Alınması İşlemi:

Bunun yanı sıra Federal İş Ajansı’ndan ön onay alarak başvuru yapılması gereken durumlar da mevcuttur. Federal İş Ajansı’ndan ön onay işlemi, kurum tarafından yurt dışından işçinin getirilmesinin gerekçesini detaylı bir şekilde değerlendirmesidir. İşbu aşamada işveren tarafından iş sözleşmesi, çalışacak olan kişinin CV’si, kalifikasyonlarına ilişkin belgeler gibi evraklar istenmektedir. Alman kurum meslek alanına, çalışacak kişinin mesleki donanımına, işverenin ihtiyacını birlikte değerlendirerek, onay belgesi hazırlamaktadır. İşbu onay belgesi işçi tarafından vize başvurusuna mutlaka eklenmelidir. 

Yüksekokul Mezunlarının Başvuruları: 

Yüksekokul diplomaları için ise ‘‘Anabin’’ adlı web sitesinden alınmış, Almanya’daki mezuniyet işe eşdeğerde olduğunu gösteren denklik belgesi alınması gerekmektedir. Bitirdiğiniz yüksekokul Anabin’de ‘‘H+’’ ile işaretlenmiş olmalıdır ve mezuniyet dereceniz (örn. Bachalor of Arts/Science) için ‘‘entspricht’’ (denk) veya ‘‘gleichwertig’’ (eşdeğer) ibaresi bulunmalıdır. Dikkat edilmesi gereken husus Türkiye’deki tezsiz yüksek lisans (master) ve ön lisans diplomalarının genelde bu şartlara uymamalarıdır. 

Diğer Bilgiler: 

Bir kısım vize türlerinde yabancı dil bilgisini gösteren belge talep edilmektedir. Almanca dil bilgisini kanıtlayan belge olarak, yalnızca Avrupa Dil Restleri Uygulayıcıları Birliği’nin (ALTE) standartlarına göre standartlaştırılmış bir dil testi sonucunu baz alan sertifikalar kabul edilmektedir. Güncel olarak -sınav yerinden bağımsız olarak- bu standarda uygun test uygulayan kurumlar Goethe-Institut e.V. (Goethe-Enstitüsü), Telc GmbH, Österreichisches Sprachdiplom (ÖSD) (Avusturya Dil Diploması), TestDaF-Institut e.V. (B2 GER ve üzeri seviyeler için dil sınavı) ve ECL Sınav Merkezi (sınavlardan sorumlu kurum, sınav AFU GmbH kurulumu tarafından gerçekleştirilmektedir). Almanca ana diliniz ise, genellikle sertifika gerekmez.

Genel olarak vize başvurularında sunulması gereken evraklar icra edilecek meslek ve duruma göre değişiklik göstermektedir. Başvuru esnasında eksik evrak sunulması veya bir durumu detaylı şekilde açıklığa kavuşturamamak, başvurunun reddine sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple vize başvurularında danışmanlık ve hukuki destek almak daima faydalıdır. 

Şayet vize başvurunuz ret olduysa, ret kararına ilişkin itiraz hakkınız bulunmaktadır. Ret sebebine ilişkin belgeler hazırlayarak, Konsolosluk nezdinde itiraz da bulunmak da birçok kez olumlu sonuç almamızı sağlamıştır. 

Av. Sinem ORHAN COŞKUN

(Diplom-Juristin)

Ücretli Danışmanlık Hizmet İçin İletişim Numaramız: 0553 774 02 23